Γιώργος Τσανάκας

Η πρώτη «δίκαιη» ενδεκάδα και αυτή σε 40 ημέρες!

Ο Γιώργος Τσανάκας γράφει για το άνετο πέρασμα του Ολυμπιακού στον Βόλο, έχοντας σημειώσεις για παλιούς, νέους και… επερχόμενους ποδοσφαιριστές που θα κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά του Μεντιλίμπαρ.

Ήταν απαραίτητο για τον Ολυμπιακό να μπει με το δεξί στο πρωτάθλημα. Το κατάφερε με δύο «αριστερά» σουτ, αφού τόσο ο Ροντινέι όσο και ο Μασούρας σκόραραν με το αντίθετο από το καλό τους πόδι και οδήγησαν τους «ερυθρόλευκους» σε ένα σβηστό 2-0 στην πρεμιέρα με αντίπαλο τον Βόλο. Χωρίς να θέλξει η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, έπαιξε όσο πρέπει και ανεβάζοντας την ταχύτητα ανά μικρά διαστήματα τα οποία ήταν υπεραρκετά, έφυγε από το «Πανθεσσαλικό» με το πρώτο τρίποντο της σεζόν.

Αρχικά, να σταθούμε στην πρώτη ενδεκάδα της σεζόν. Δίκαιη όπως χαρακτηρίζεται και στον τίτλο, αφού απαρτίστηκε από παίκτες που πρώτα απ’ όλα ήταν έτοιμοι στο 100%. Μια ενδεκάδα σωστή, με βάση τα υπάρχοντα προβλήματα (Ρέτσος, Γκαρθία) και με τους ανέτοιμους να μην ξεκινούν (Στάμενιτς, Ελ Κααμπί, Γιάρεμτσουκ). Ο Μεντιλίμπαρ είναι άλλωστε ακριβοδίκαιος σε όλες τις αποφάσεις του!

Ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε αρκετά στο να περνά η μπάλα από τα πόδια του Τσικίνιο, ο οποίος συχνά-πυκνά έβγαινε στα πλάγια για υποστήριξη, ενώ η δεξιά πλευρά (Ρόντι-Ζέλσον) αποτέλεσε μια σταθερά στη δημιουργία. Έτσι ήρθε και το 1-0, από τους δύο παίκτες που κάλυπταν τη μία «πτέρυγα» αλλά και την επιμονή και σέντρα του Τσικίνιο. Λίγο αργότερα ήρθε η αποβολή του Βιγιαφάνιες (η πρώτη κίτρινη είναι για απευθείας κόκκινη, η δεύτερη επίσης σωστή αφού πάει στον αχίλλειο του Έσε, όπως όλοι διέκριναν). Με τους «ερυθρόλευκους» να κερδίζουν και τις δύο κάρτες, βγάζοντας αυτό που ζητά ο «Μέντι»: Ασφυκτικό πρέσινγκ και κλεψίματα της μπάλας!



Εκείνο το σημείο, δεν έκανε τον Ολυμπιακό πιο πιεστικό αλλά μάλλον έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες του να παγώσουν τον ρυθμό. Έριξαν το τέμπο μετά από ένα πρώτο μισάωρο που θέλησαν να επιβάλουν το πρέσινγκ τους, έχοντας για αιχμή του δόρατος και πρώτο… αμυντικό τον Κωστούλα, αλλά και τις γραμμές τους με κοντινές αποστάσεις που δεν επέτρεπε στον αντίπαλο να παίξει και να δημιουργήσει κάθετα, παρά μόνο με ορισμένες πλαγιοκοπήσεις του ταχυδυναμικού Μύγα. Η συνολική ανασταλτική λειτουργία δεν ήταν κακή, παρά μόνο ορισμένες λανθασμένες απομακρύνσεις που έδωσαν δεύτερες μπάλες στους γηπεδούχους. Ο Πιρόλα ήταν σταθερός, με τις περισσότερες μονομαχίες κερδισμένες και σωστές μεταβιβάσεις, αλλά θέλει δουλειά στη μεγάλη μπάλα. Ο Μπιανκόν είχε αυτό που δεν διαθέτει ο Ιταλός, αλλά κατά τα άλλα του έλειψε η σωστή απόφαση σε περιπτώσεις, όπως της εύκολης κάρτας που πήρε και έβαλε την ομάδα του σε κατάσταση άμυνας από το πουθενά.

Τα πολλά τρεξίματα του «σκύλου», όχι αυτού που μπήκε στο τέλος στο χορτάρι αλλά του Έσε σε συνδυασμό με τις κατοχές που ανανεώνονταν λόγω και του αριθμητικού μειονεκτήματος του αντιπάλου, είχαν ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να κρατά σε ψηλά -σχετικά- μέτρα τις γραμμές του. Το δεύτερο γκολ ήρθε με τρόπο που η ομάδα του Μεντιλίμπαρ αρέσει να χτυπά, βρίσκοντας δηλαδή τον αντίπαλο σε ανισορροπία. Και το τέρμα ήρθε από τον «Μασουρίνιο», ο οποίος το χρειαζόταν αρκετά. Είχε καιρό να σκοράρει σε επίσημο ματς, το άξιζε και το βρήκε από την φοβερή σέντρα του Ζέλσον. Ο οποίος Ζέλσον, είναι μια εσωτερική μεταγραφή. Όπως ακριβώς σας είχα προϊδεάσει εδώ και αρκετό καιρό, πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να καθιερωθεί και να δικαιώσει τους «ερυθρόλευκους» για τη δαπάνη των 3 εκατ. ευρώ τον περασμένο Γενάρη.



Το ζητούμενο ασφαλώς και ήταν η νίκη, η οποία ήρθε με χαρακτηριστική άνεση. Είναι τέτοια η ποιότητα του Ολυμπιακού που μόλις «χαϊδέψει» το πόδι στο γκάζι, μπορεί να βάλει δύσκολα στον αντίπαλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνει έτσι. Όπως ακριβώς αναφέρεται και στον τίτλο, η «δίκαιη» (την παρούσα στιγμή) ενδεκάδα που κατέβασε στο «Πανθεσσαλικό» ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν θα μοιάζει καθόλου με αυτή που θα παρατάξει στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς σε 40 ημέρες. Τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικοί παίκτες, μπορεί και πέντε. Αναλογιστείτε μόνο τον Ρέτσο (ίσως και τον… παρτενέρ του), τον διπλανό του Έσε και δύο ακόμη επιθετικά (Ελ Κααμπί, πιθανότατα Ποντένσε και… ποιος άλλος ξέρει).

Γι’ αυτό και η ηρεμία-ψυχραιμία πρέπει να υπάρχει από τον κόσμο. Σίγουρα, άπαντες θέλουν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα στα 100 χρόνια να επιστρέφει στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Όπως ασφαλώς και ο ιδιοκτήτης του! Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλοι στον σύλλογο, ώστε ο Μεντιλίμπαρ να καθοδηγήσει το σύνολό του σε έναν ακόμη τίτλο. Υπομονή, υπάρχει ακόμη δρόμος (μεταγραφικά) και μιλάμε για το πρώτο επίσημο παιχνίδι. Και προσοχή στην… καταστροφολογία. Ασφαλώς και άπαντες έχουν τη γνώμη τους, έτσι είναι και θα πρέπει να είναι. Αλλά μην τρέχουμε να βγάλουμε άχρηστο τον Κωστούλα σε ένα ημίχρονο, τον Στάμενιτς… καράβι και δεν ξέρω εγώ ακόμη τι άλλο. Θυμηθείτε μόνο τι γραφόταν για τον Ιμπόρα ή την πρώτη γνώμη για τον Κάρμο, μετά το ντεμπούτο του σε εκείνη την ήττα από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με 2-0, όπου είχε κακό πρόσωπο…

ΥΓ. Και ένα respect στον κόσμο που 17 Αυγούστου και εν μέσω διακοπών, πήγαν κατά χιλιάδες στον Βόλο για τον κάτοχο του Conference League...

Ολυμπιακός: Η πρώτη «δίκαιη» ενδεκάδα και η… διαφορετική σε 40 ημέρες!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x